Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A varázslatos gombák sokszínűsége 1. rész: Mire jó a béta-glükán?

A varázslatos gombák sokszínűsége 1. rész: Mire jó a béta-glükán?

A 1,3-1,6 béta-glükán vegyület egy a természetben is előforduló poliszacharid, gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóeleme. A számok a molekulák elágazásait jelzik, melyek nagyban befolyásolják hatásukat. A kutatók a kilencvenes években kezdték el komolyabban vizsgálni a vegyület hatásait, azóta már számos figyelemre méltó eredményt dokumentáltak róla. Lássuk, melyek a legfontosabbak!

Immunrendszer megerősítése

A béta-glükán erős immunrendszer-stimuláns. Mivel a “megemésztését” a makrofágok, illetve az immunrendszer más sejtjei végzik, fogyasztásával aktiválódhat a kórokozókat elpusztító mechanizmus. Ennek következtében a szervezet hatékonyabban állhat ellen a különböző fertőzéseknek, illetve az immunrendszer könnyebben győzheti le a betegségeket.

Daganatos betegségek megelőzése, kezelése

A daganatos betegségek esetében azért lehet hatékony a béta-glükán, mert a fogyasztásával működésbe léphetnek azok a természetes immunsejtek is, amelyeknek egyébként nem szerepük a rákos sejtek felismerése. A béta-glükán aktiválhatja a neutrofil granulociták komplement receptorát, így azok képesek lehetnek felismerni és elpusztítani a daganatos sejteket. Emellett a vegyület kemoterápia és sugárterápia esetén is hatékony segítség lehet, mivel  bizonyítottan gyorsítja a csontvelő regenerációját, megakadályozhatja a vérkép romlását vagy segítheti annak regenerációját, illetve felerősíti a természetes immunitást.

Bőrbetegségek kezelése 

A béta-glükán javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát is, csillapíthatja a kellemetlen tüneteket, jobb életminőséget garantálva.

Koleszterinszint csökkentése

A béta-glükán koleszterin-csökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy mérsékli a bélrendszerből a koleszterin felszívódását, ezáltal támogatva a szív- és érrendszert.

Allergia kezelése

A béta-glükán csökkentheti az allergiát okozó immunsejtek arányát is, ezáltal mérsékeli allergia tüneteit. A vegyület használata főleg a légutak allergiás megbetegedéseiben nyújthat segítséget. 

Egyéb hatások

A béta-glükán támogathatja a bélflóra egyensúlyának fenntartását, sérülése esetén segítheti a helyreállítást. Mint a legtöbb jótékony rost a béta-glükán is képes tisztítani a vastagbelet a káros lerakódásoktól.

Szabályozhatja az étkezés utáni vércukor szintet, lassítja, és egyenletessé teszi a cukrok felszívódását. Emellett teltségérzetet idéz elő, így fogyókúrázók számára is hasznos segítség lehet.

A béta-glükán nem csak az emberek, de az állatok számára is kiváló immunerősítő hatással bír. Hatékony védekezés lehet például a sertés- és madárinfluenza fertőzések ellen, ezért egyre több tenyésztő keveri az állatok vizébe, mint természetes immunerősítő.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek